Bokhvete- og Chiabrød

Bokhvete- og Chiabrød
Dette bokhvete- og chiabrødet har raskt blitt min favoritt! Det gir både smak og glede til tarmen, og det er umulig å ikke sette pris på den deilige smaken av ferskt hjemmebakt brød. Brødet er perfekt til frokost med avokado på toppen eller som tilbehør til en næringsrik suppe eller salat.
Inspirasjonen til dette brødet kommer fra helse- og velværekokk Teresa Cutter, som jeg har justert oppskriften fra. Brødet er saftig, næringsrikt og enkelt å lage, med hel bokhvete og chiafrø som de viktigste ingrediensene. Bokhvete er glutenfritt og lett fordøyelig, og gir brødet en deilig nøtteaktig smak. Husk at hel bokhvete trenger å stå i vann i minst to timer før baking for å bli myk.
Jeg anbefaler på det varmeste dette brødet, spesielt for deg som er sensitiv for eller ikke tåler hvete og gluten.
Fordeler med Bokhvete og Chiafrø:
Bokhvete: En nøtt som ligner på bøkefrø, rik på protein, fiber, B-vitaminer og mineraler. Bokhvete er en utmerket kilde til lysin, en aminosyre viktig for kroppens bindevev, og er spesielt nyttig for glutenfrie dietter.
Chiafrø: Et fiber-rikt supermat som støtter fordøyelsen og gir et høyt innhold av omega-3, proteiner, vitaminer, mineraler og antioksidanter.
Hvete- og Glutenfri
Proteinrik
Mineralrik
Rik på Omega-3
Ingredienser:
300 g hel bokhvete
60 g hele chiafrø
300 ml vann (delvis til utvanning av chiafrø, resten til foodprosessoren)
60 ml olivenolje
1 1/2 ts glutenfritt bakepulver
1/2 ts mineralsalt
Fremgangsmåte:
Legg hel bokhvete i kaldt vann i minimum 2 timer for at den skal bli myk.
Legg chiafrøene i halvparten av vannet og la stå i ca 30 minutter, til de danner en geleaktig konsistens.
Forvarm ovnen til 160 °C varmluft.
Skyll bokhveten grundig under kaldt vann og fjern så mye vann som mulig.
Ha bokhveten i en foodprosessor, og tilsett chiafrøgele, resten av vannet, olivenolje, bakepulver og mineralsalt.
Kjør blandingen i foodprosessoren i ca 3 minutter til deigen er jevn. Deigen skal være brødaktig, gjerne med noen hele bokhvetekorn synlige. Dersom deigen er for tørr, kan du tilsette 1-2 ss vann.
Kle en brødform med bakepapir og hell deigen i formen.
Stek brødet i 1 time og 15 minutter, eller til det har fått en fast konsistens og sprø skorpe.
La brødet avkjøles i formen i ca 30 minutter. Fjern det deretter fra formen og la det avkjøles helt på en rist.
Skjær brødet i passe store skiver og oppbevar det i kjøleskap eller fryseboks for best holdbarhet.
Notater og Inspirasjon:
Denne deigen kan også brukes som pizzadeig.
For variasjon kan du tilsette revet gulrot i deigen før baking, eller erstatte vannet med gulrotjuice for en ekstra næringsrik vri.