Friske Vitnamesiske Vårruller med Smakfull Dippsaus

25.05.2025

Disse friske vårrullene er en sunn, lett og smakfull rett fylt med knasende grønnsaker, friske urter og en proteinrik kilde som tofu eller edamamebønner. Perfekt sommermat som kan varieres med dine favorittingredienser!

Vegansk/Vegansk alternativ | Glutenfri | Proteinrik | Rik på Antioksidanter

Tid: Ca. 30 minutter (inkludert kutting av grønnsaker og rulling)

Porsjoner: 1–2 personer

Ingredienser

Vårruller:

  • 8 ark rispapir

  • 1 håndfull ferske spinatblader eller babyspinat

  • ½ agurk, kuttet i tynne strimler

  • 1 gulrot, skrelt og kuttet i tynne strimler

  • ¼ liten hodekål, finkuttet

  • 3–4 asparges, lett dampet og delt i to

  • ½ rød paprika, i tynne strimler

  • 1 bunt frisk koriander

  • 1 liten håndfull thaibasilikum eller mynte

  • 1 ss svarte sesamfrø

  • 150–200 g fast tofu (i strimler) eller 1 kopp kokte edamamebønner

Smakfull Dippsaus:

  • 2 cm fersk ingefær, finrevet

  • 3 ss soyasaus (tamari eller shoyu for glutenfri)

  • 2 ts sesamolje

  • 2 ss riseddik

  • 2 ss ferskpresset limejuice

  • 1 ss lønnesirup

  • ½–1 fersk chili, finhakket (kan sløyfes for mild variant)

Fremgangsmåte

1. Lag dippsausen først:

  • Bland revet ingefær, soyasaus, sesamolje, riseddik, limejuice, lønnesirup og finhakket chili godt sammen i en liten bolle. Smak til, juster med mer lime eller lønnesirup etter ønske. Sett til side.

2. Forbered grønnsaker og protein:

  • Vask grønnsaker og urter grundig.

  • Skjær agurk, gulrot og paprika i tynne, lange strimler.

  • Damp asparges lett i ca. 2 minutter til de er knapt møre, avkjøl straks i kaldt vann og del i to.

  • Skjær tofu i strimler, eller kok edamamebønner etter anvisning og avkjøl dem.

3. Bløtlegg rispapir:

  • Ha lunkent vann i en stor, vid bolle. Dypp ett rispapirark om gangen i vannet i ca. 10–15 sekunder til det er mykt, men fortsatt fast.

  • Legg det fuktede rispapiret på en ren arbeidsflate (gjerne fuktet trefjøl).

4. Fyll og rull vårrullene:

  • Plasser litt av hver grønnsak, urter og valgt protein (tofu eller edamamebønner) midt på rispapiret.

  • Brett først sidene inn over fyllet, og rull så stramt sammen fra bunnen opp.

  • Gjenta med resterende rispapir og fyll.

5. Servering:

  • Legg vårrullene pent på en tallerken eller serveringsfat.

  • Dryss over svarte sesamfrø og pynt gjerne med ekstra urter.

  • Server med den smakfulle dippsausen ved siden av.

Tips:

  • For ekstra smak og protein kan du også bruke avokado, reker eller kylling.

  • Vårrullene holder seg friske dekket med et fuktig kjøkkenhåndkle i kjøleskap frem til servering.

Nyt et sunt og fargerikt måltid!