Gazpacho: Den kalde, forfriskende grønnsaksuppen fra Spania

Gazpacho er en kald grønnsaksuppe som stammer fra Spania og er en nasjonalrett i landet. Det finnes mange varianter av denne suppen, men felles for dem alle er at de serveres kalde – perfekt for varme sommerdager. Det jeg liker spesielt med Gazpacho, er at den består hovedsakelig av rå grønnsaker som ikke varmes opp, noe som bevarer alle enzymer og vitaminer intakt. Den er rask å tilberede, og egner seg godt til både lunsj og en lett middag med hjelp av en blender.
Gazpacho er full av næringsrike ingredienser som tomater, agurk og paprika – alle rik på vitamin C, kalium, og ikke minst beta-karoten. Beta-karoten er et fargestoff som finnes i mange planter og er kjent for å beskytte huden, samt å fremme en jevn, varig og dyp brunfarge. I tillegg er beta-karoten viktig for å opprettholde god synshelse.
Egenskaper:
Alkalisk
Vegetar
Full av antioksidanter
Rik på vitaminer, mineraler og enzymer
Tilberedingstid: 10 minutter
Gazpacho suppe
Ingredienser:
1/2 squash
1/2 agurk
2 stilker stangselleri
2 store tomater
1/2 rød paprika
1 ss eplesidereddik eller rød eddik
3 ss olivenolje
1 skive grovt brød (jeg foretrekker dansk rugbrød, grovt hakket)
1 ts urtekrydder (f.eks. timian og oregano)
1 ts spisskummin
Salt og pepper etter smak
Topping:
Finkuttet tomat, agurk, paprika
Olivenolje
Krutonger (valgfritt)
Krutonger: For å lage krutonger, skjær brødet i terninger og stek dem sammen med litt olivenolje og havsalt til de blir sprø og lett tørre. Ha over suppen ved servering.
Fremgangsmåte:
Hakk alle grønnsakene grovt.
Ha alt i en hurtigblender og blend til en glatt konsistens.
Smak til med krydder, eddik, salt og pepper.
Hell suppen i skåler og topp med finkuttet tomat, agurk, paprika og urter.
Avslutt med å tilsette krutonger for ekstra crunch.
Dette er et næringsrikt måltid som holder blodsukkeret stabilt og gir kroppen massevis av vitaminer, mineraler og enzymer.
Med ønske om balanse, energi og glød –
Siv Janne
Energiterapi & frekvensbasert helse